Verplichte derdebetalersregeling: wat denkt u ervan? Geef hier uw mening.

4 maart 2015

Wat denken huisartsen over de verplichte derde betaler en de toekomstige variaties daarop? Wat is uw mening hierover? Bent u voor of tegen de verplichte derdebetalersregeling?

In samenwerking met de BVAS houdt Artsenkrant een enquête onder de huisartsen: wat denken huisartsen over de verplichte derde betaler en de toekomstige variaties daarop?

 

Lange tijd was de regeling derde betaler (RDB) voor ambulante patiënten facultatief. Voor technische prestaties werd de RDB de regel. Voor raadplegingen, zowel van specialisten als van huisartsen, wordt de RDB echter eerder zelden toegepast.  Evenmin is het een courante praktijk voor huisbezoeken door huisartsen.

 

Een bepaling uit 1986 verbood de RDB voor alle intellectuele prestaties. De vrees bestond dat dit overconsumptie en fraude zou vergemakkelijken.

 

Om sociale redenen werd de RDB geïntroduceerd voor OMNIO-patiënten (met een voorkeursregeling) om het vervolgens te verplichten. De vorige regering wou dit ook doen voor chronische zieken en de ziekenfondsen wensen het zelfs uit te breiden tot de hele bevolking.

 

De representatieve artsensyndicaten zijn zeer zeker gewonnen voor het responsabiliseren van de patiënt. Bij de individuele artsen lopen de meningen uiteen.  Heel wat artsen vinden de regeling administratief belastend en de betalingstermijnen zijn soms lang.

 

Wat is uw mening hierover? Bent u voor of tegen de verplichte derdebetalersregeling? Het duurt maar enkele minuutjes om deze vragenlijst in te vullen. De resultaten worden geanalyseerd in een volgende editie van Artsenkrant.

Klik hier om aan de enquête deel te nemen.

 

Wij danken u alvast van harte voor uw deelname.

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.