Overstromingen: het RIZIV neemt maatregelen voor de slachtoffers

4 augustus 2021

Gezien de urgente situatie ten gevolge van de weersomstandigheden in België, heeft de Leidend ambtenaar van het RIZIV, volgende omzendbrief verstuurd waarin staat dat de huidige situatie moet worden beschouwd als een geval van overmacht met betrekking tot de  maatregelen ten gunste van de slachtoffers van de overstromingen.

Omzendbrief nr 2021/212 van 27 juli 2021

Van toepassing vanaf 14 juli 2021

De overstromingen die België hebben getroffen in juli 2021 kunnen voor de verzekerden en zorgverleners in de geteisterde zones gevolgen hebben in het domein van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging. De overstromingen dienen te worden beschouwd als een overmachtssituatie bv. in geval van verlies van documenten (voorschriften, getuigschriften voor verstrekte hulp, machtigingen van de adviserend arts, …), verlies van identiteitsdocumenten, verlies van geneesmiddelen, gezondheidsproducten en/of medische hulpmiddelen, die eventueel zijn onderworpen aan een hernieuwingsperiode of een beperkte tegemoetkoming, afwijking van de verplichting voor verzekerden ingeschreven bij een medisch huis om zich tot het medisch huis te wenden.

Conform de geldende principes inzake overmacht kunnen de verzekeringsinstellingen autonoom deze situaties beoordelen aan de hand van de door de verzekerde of de zorgverlener ingeroepen stavingsstukken, en indien toepasselijk overmacht inroepen om alsnog een verzekeringstegemoetkoming toe te kennen. Zorgverleners kunnen eveneens het verlies van hun documenten signaleren. In geval van onzekerheden of onduidelijkheden staat het de verzekeringsinstellingen en de zorgverleners uiteraard vrij om bijkomend advies in te winnen bij de Dienst voor de Geneeskundige Verzorging (jur_reg@riziv-inami.fgov.be en actua@riziv-inami.fgov.be).

De leidend ambtenaar,

B. Van Damme
Directeur-generaal geneeskundige verzorging

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.