Vaccinatie artsen: wat met extra-murosspecialisten?

21 januari 2021

In sommige ziekenhuizen werd het personeel gevaccineerd. Ook al een aantal ziekenhuisartsen kregen het vaccin. Bij de redactie van De Specialist liepen nogal wat e-mails binnen met de vraag wat specialisten die uitsluitend in een privépraktijk werken, moeten doen

Image

In sommige ziekenhuizen werd het personeel gevaccineerd. Ook al een aantal ziekenhuisartsen kregen het vaccin. Bij de redactie van De Specialist liepen nogal wat e-mails binnen met de vraag wat specialisten die uitsluitend in een privépraktijk werken, moeten doen.

 

Vele extra-murosspecialisten wachten nog steeds op een precieze vaccinatiedatum. In principe worden ze op de hoogte gebracht per post of mail. De modaliteiten worden in dit stadium besproken op interfederaal niveau en binnen de specifieke taskforces in verband met de ontwikkeling van aanwijzings- en coderingssoftware.
De extra-murosspecialisten zullen dus begin februari gevaccineerd worden, tegelijk met de professionals uit de eerstelijnszorg  (huisartsen, verpleegkundigen, apothekers, zorg- en maatschappelijk werkers, kinesisten, tandartsen, enz.).

 

In deze fase zal de vaccinatiecampagne worden uitgevoerd in specifieke centra. In Brussel zou de vaccinatie van extra-murosspecialisten alvast pas half februari beginnen, zoals Inge Neven, hoofd van de dienst hygiëne-inspectie van de COCOM (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie), opmerkt: "Dit hangt uiteraard af van de beschikbaarheid van vaccins. Deze vaccinatie zal medio februari starten en de artsen zullen via hun beroepsorganisatie worden uitgenodigd. Ze zullen zich kunnen inschrijven en tegelijk worden gevaccineerd met het personeel van de eerstelijnsgezondheidszorg (huisartsen, thuisverpleegsters, kinesiherapeuten, tandartsen, ...), voor wie de eerste vaccinatiecentra zullen worden geopend".
Dat gebeurt in vijf centra: op de Heizel in het expocentrum (Paleis 1) en in vier andere in Pacheco, Vorst, Molenbeek en Schaarbeek.

 

Bron De specialist®

 

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.