Raadplegingen en bezoeken: de tarieven vanaf 1 januari

2 januari 2021

De tekst van het nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen voor 2021 dat half december gesloten werd, staat nu op de site van he Riziv, tarieven voor huisartsgeneeskunde en bij artsen-specialisten vanaf 1 januari inbegrepen.  

 

Image

Het akkoord omvat 8, 891 miljard euro, plus nog eens 358,279 miljoen euro voor de honoraria in het kader van laag variabele zorg. Deze bedragen liggen 3,58 % hoger dan de bedragen voorzien voor 2020“ aldus het Riziv.  

Het akkoord wijst op een aantal punten en doelstellingen in het akkoord zoals het verbeteren van de toegang tot de zorg, bijvoorbeeld “het opheffen van het verbod tot toepassing van het systeem van derde betalende voor raadplegingen en bezoeken; het ontwikkelen van een standaardmodel van kostenraming voor een aantal courante ziekenhuisopnames en het verplicht mededelen aan verzekeringsinstellingen van supplementen voor patiënten via elektronische facturatie.”  Er wordt ook verwezen naar de wil om de opwaartse trend in honorariasupplementen en de  retrocessies op honoraria te beheersen. 

Voor de patiënt verandert er alleen iets aan het remgeld voor huisbezoeken dat met 0,14 cent stijgt van 13,87 euro naar 14,01 euro. Het remgeld voor een raadpleging blijft wat het was en voor een globaal medisch dossier (GMD) betaalt de patiënt nog steeds niets, aldus het Riziv. Daarna wordt verwezen naar een aantal courante, geïndexeerde honoraria. Het honorarium voor een raadpleging bij de huisarts stijgt met 0,28 cent van 26,78 euro naar 27,06 euro,  Het honorarium voor het beheer van een GMD stijgt met 0,39 cent van 31,61 euro naar 32,00 euro.

De honoraria voor de verstrekkingen voor klinische biologie en medische beeldvorming worden geïndexeerd met 0,80%, honoraria voor speciale verstrekkingen en de verstrekkingen voor gynaecologie en toezicht worden met 0,84% aangepast en de honoraria voor de verstrekkingen voor heelkunde, anesthesiologie en reanimatie met 0,90. Daarna volgt een overzicht van de meest courante tarieven bij de huisartsen en bij de artsen-specialisten

Bron: De Specialist

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.