Online betoging #GeenStem van BVAS is groot succes

4 januari 2022

Onze online betoging om artsen een stem te geven in de aanpak van Covid-19 werd vandaag afgesloten met een daverend orgelpunt voor het kabinet van minister Frank Vandenbroucke.  Een blitz-actie met een selectie van selfies en persoonlijke boodschappen van de 4.979 deelnemers, die via een groot Led-scherm en  grote luidsprekers - en de aanwezige pers - wereldkundig werden gemaakt.

Image

BVAS bedacht de actie #Geenstem om huisartsen, en artsen in het algemeen, een stem te geven in het beleid over de aanpak van Covid-19. Een stem die ze namelijk niet hadden. Van bij het begin van de pandemie werden boven hun hoofd beslissingen genomen over testing, contacttracing en de organisatie van de vaccinatiecampagne in het algemeen.

Klap op de vuurpijl was de beslissing om apothekers in te zetten voor de vaccinatie tegen Covid-19, op een moment dat dit voor huisartsen niet toegestaan is, tenzij de patiënt om een andere reden op consultatie komt.

De actie #GeenStem ging net voor Kerstmis van start. Omdat artsen niet op straat komen om te manifesteren, en dit in Covid-tijden ook geen goed idee zou zijn, gaven we hen de kans om op de website geenstem.be virtueel hun protest over te maken. Dat kon door selfies te uploaden met een mondmasker met opschrift #GeenStem. Hun persoonlijke boodschap aan Frank Vandenbroucke konden ze op dezelfde website neerpennen.

Vandaag, een paar uur voor de blitzactie met het grote led-scherm en de luidsprekers tegenover het kabinet van Volksgezondheid, stond de teller op 4.979 deelnemers. Wellicht hebben we de kaap van 5.000 deelnemers gerond tijdens het persmoment. Dr. Luc Herry, onze federale voorzitter, stond de Franstalige pers te woord. Dr. Sylvie Geurts, bestuurslid en opkomend talent, deed hetzelfde met de Nederlandstalige pers.

BVAS zal dankbaar gebruik maken van deze steun in de rug van 5.000 artsen om opnieuw aan te kloppen bij minister Vandenbroucke en premier De Croo. Op de open brief die we in december verstuurden, kwam geen antwoord. Maar het is nu duidelijk dat de beslissing om apothekers in te schakelen voor de vaccinatie meer dan een brug te ver is voor heel veel artsen.

Hieronder een greep uit de boodschappen van deelnemende artsen:

 • Cedric Hillegeer: “Medische handelingen dienen te gebeuren onder medische supervisie. Deze handelingen laten uitvoeren door apothekers zonder supervisie terwijl huisartsen extra administratief worden belast is krankzinnig.”
   
 • Immle Delvaux: “Als huisarts geef ik elke dag het beste van mezelf in de frontlinie tegen de pandemie. Maar een stem heb ik niet, en omdat het beleid niet naar ons luistert worden er foute beslissingen genomen.”
   
 • Hilde Sioen: “Ik wil terug zorgen voor mijn mensen! Ook vaccineren, want dat is onze taak!”
   
 • Ilse Van Wichelen: “Vaccineren, kerntaak van de huisarts!”
   
 • Antoon Vincent:In de donkerste na-oorlogse periode van de eerstelijnszorg "injecteert" een minister bewust tweespalt tussen twee historische partners.”
   
 • Mireille Merckx:  “Met lede ogen zie ik hoe voor artsen, als de situatie niet wordt ontmijnd, optimale zorg en patiëntenbegeleiding wordt ontzegd.”
   
 • Firmin De Brandt: “Bestaan we als huisartsen nog ? of zijn we enkel nog een terugkerende voetnoot in het covidverhaal?
   
 • Sumio Yoshimi: “Het is de rol van de huisarts om aan preventie te doen. Zij moeten dat dus ook eenvoudig kunnen organiseren in hun praktijk.”
   
 • Nele Dupont: “Ik neem deel aan deze Omdat politici niet luisteren naar huisartsen en geen waardering tonen voor ons werk = Respectloos behandeld worden. Artsen verdienen een stem!”
   
 • Willy Janssen: “Aandacht en inspraak voor de eerstelijnszorgverstrekkers in de strijd tegen Covid- 19.”
   
 • Matthieu Deruyttere: “Als jonge artsen aan hun beroepskeuze twijfelen door ons van onze kerntaken te laten afdwalen dan is er een groot probleem.”
   
 • Carl Convens: “Laat alle artsen meer bezig zijn met hun kerntaak rondom de patiënt en veel minder met allerlei administratieve overlast!”

 

BVAS wenst alle deelnemers van harte te danken!

Dr. Luc Herry

Voorzitter BVAS

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.