Liberale Mutualiteit betaalt artsen al meer dan een maand niet uit

17 januari 2024

De Liberale Mutualiteit heeft nu al vijf weken vertraging in de uitbetaling van de erelonen die artsen aanrekenen via het systeem van de derde betaler. BVAS klaagt de situatie aan. Het is onaanvaardbaar dat artsen zo lang moeten wachten op hun geld.

Image
eurobiljetten

De Liberale Mutualiteit meldde eind vorig jaar dat de elektronische stromen tussen zorgverstrekkers en het ziekenfonds geblokkeerd zouden worden tussen 13 december 2023 en 4 januari 2024. Na afloop van deze “freezeperiode” worden de elektronische stromen ingeladen in de nieuwe IT-omgeving en verwerkt, luidde het.

Volgens de LM is een grondige upgrade van hun IT nodig om eFact, het systeem voor de elektronische facturatie van honoraria aangerekend via derde betaler, “sneller, beter en efficiënter” te maken.

Maar vandaag wachten de artsen nog steeds op de uitbetaling van hun erelonen. In totaal duurt de “freeze” nu al 5 weken.

Artsen die gebruik maken van eFact moeten erop kunnen rekenen dat de uitbetaling door het ziekenfonds binnen 2 tot 3 dagen volgt. Is de Liberale Mutualiteit getroffen door één of ander antarctisch koudefront? Wat ook de oorzaak moge zijn, een vertraging die 5 weken aansleept is ongehoord.

BVAS neemt het niet dat artsen de speelbal van het ziekenfonds zijn. Door alleen het remgeld te innen en te wachten op de uitbetaling van de rest van hun honoraria worden de artsen gedwongen om bank te spelen voor het ziekenfonds.

 

Dr. Johan Blanckaert, voorzitter BVAS

Dr. Jos Vanhoof, bestuurder BVAS

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.