Lancering contactpunt dementie

17 maart 2015

Vlaams minister Jo Vandeurzen stelde onlangs het Contactpunt Dementie voor. Dit moet een hulplijn zijn voor huisartsen, specialisten, apothekers, verpleegkundigen, zorgkundigen, sociale diensten en politieagenten.

Onlangs werd heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Dhr. Jo Vandeurzen, het startsein gegeven voor het contactpunt dementie. 

Vlaams minister Jo Vandeurzen stelde onlangs het Contactpunt Dementie voor. Dit moet een hulplijn zijn voor huisartsen, specialisten, apothekers, verpleegkundigen, zorgkundigen, sociale diensten en politieagenten.

Onlangs werd heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Dhr. Jo Vandeurzen, het startsein gegeven voor het contactpunt dementie. Ziekenfondsen werken via dit laagdrempelig contactpunt samen om kwetsbare mensen tijdig en langdurig bij te staan. Volgens Vandeurzen moet dit project het taboe dat nog steeds rond dementie hangt doorbreken en een nieuwe stap zetten naar een dementievriendelijk Vlaanderen. De periode tussen de eerste tekenen van dementie en de diagnose moet korter. En na de diagnose moeten mantelzorgers kunnen rekenen op psycho-sociale ondersteuning en begeleiding wanneer de situatie het vereist.

Dhr. Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen zegt dat het contactpunt een brug wil slaan tussen de cliënt en mogelijke hulpverleners die hem kunnen helpen in het dementieproces. In het kader hiervan hebben de expertisecentra dementie opleiding voorzien voor de maatschappelijk werkers van de ziekenfondsen.

Via het 078-nummer dat opgestart wordt door de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, kunnen zorg- of hulpverleners dit melden. Het contactpunt kan ook via mail gecontacteerd worden en is 24 uur op 24 bereikbaar. 

Hoe gaat het concreet in zijn werk? Wanneer een zorg- of hulpverlener een situatie gemeld heeft, wordt binnen de week contact opgenomen om een gratis huisbezoek aan te bieden door een dementiekundige maatschappelijk werker verbonden aan een ziekenfonds. Tijdens dat bezoek gaat deze na hoe de patiënt met dementie en zijn omgeving het best kunnen ondersteund worden. Die ondersteuning kan zowel bestaan uit gespecialiseerde (thuis)zorg of opvang, administratieve ondersteuning, psychosociale ondersteuning als langdurige begeleiding.

Het Contactpunt is er enkel voor professionele hulpverleners, niet voor de patiënt of zijn familie. Zij kunnen nog steeds rechtstreeks met hun ziekenfonds contact opnemen.

De gegevens van het contactpunt worden via het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid gecommuniceerd aan professionele zorgverleners, politie, apothekers, artsen enz.


U kan hier de tekst hieromtrent raadplegen via de website van de Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen die ook de bron van deze artikel is.

 

 Voor meer informatie, zie ook http://www.dementie.be/

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.