Geef uw mening over het medicatienazicht door apothekers

19 januari 2024

Het medicatienazicht door de apotheker wordt sinds april 2023 terugbetaald. Voor het eerst worden nu ook de huisartsen bevraagd over deze nieuwe taak voor de apothekers. Een onderzoeksgroep van de Université catholique de Louvain heeft een enquête opgezet om na te gaan hoe huisartsen tegen dit initiatief aankijken. 

Image
SCAN ME

Het medicatienazicht door de huisapotheker is sinds 1 april 2023 een terugbetaalde akte waarbij de apotheker eventuele problemen zoals nevenwerkingen, ongepast gebruik, over- of ondergebruik en interacties opspoort. 

Om deze nieuwe terugbetaalde dienst in de apotheek mogelijk te maken, stellen het RIZIV en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een budget van 2,9 miljoen euro ter beschikking.

Voor het eerst wordt nu ook naar de mening van de huisartsen gevraagd. Met een korte enquête peilt de UCLouvain naar uw mening over dit initiatief en meer bepaald naar hoe u de samenwerking met de apotheker ziet. De concrete uitwerking van de procedure moet nog gebeuren.

Graag verneemt de onderzoeksgroep welke noden u als huisarts in dit verband ervaart en wat de randvoorwaarden zijn waaraan het initiatief volgens u moet voldoen om te slagen. 

 

De enquête neemt niet langer dan 10-15 minuten van uw kostbare tijd in beslag. De gegevens worden anoniem verzameld en verwerkt. Dit onderzoek is onderdeel van een doctoraatsproject aan de UCLouvain. Deelnemen kan via de QR-code hierboven of via deze link

BVAS reageerde eerder al op het actieplan voor de ordening van medicatie.

Klik hier voor ons persbericht van 7 april 2023 .

 

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.