BVAS steunt oproep tot onmiddellijke vrijlating van dr. Djalali

9 januari 2024

De World Medical Association vraagt in een brief aan de Iraanse autoriteiten (*) de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van dr. Ahmadreza Djalali. De Iraans-Zweedse urgentiearts en gastprofessor aan de VUB werd in 2017 ter dood veroordeeld en Iran dreigde recent nogmaals met zijn executie. BVAS schaart zich achter de oproep tot wereldwijde steun voor dr. Djalali.

Image
WMA logo

Dr. Ahmadreza Djalali, een Iraans-Zweedse spoedarts en gastprofessor aan de VUB, werd in oktober 2017 na een schijnproces ter dood veroordeeld op beschuldiging van spionage.

Sinds zijn arrestatie worden hem zijn fundamentele mensenrechten ontzegd. Hij onderging foltering en langdurige eenzame opsluiting. Iran dreigde al meermaals met zijn executie.   

Eind vorig jaar liet Iran opnieuw weten dat de executie van dr. Djalali nakende was, dit keer om druk uit te oefenen op Zweden dat een veroordeelde Iraanse gevangenisambtenaar weigerde uit te leveren. De WMA spreekt van een “verachtelijke chantage” en roept de Iraanse president Ebrahim Raisi en ayatollah Ali Khamenei op om de arts onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

"De dreigende executie van Dr. Ahmadreza Djalali is een ernstige schending van de medische ethiek en een flagrante onrechtvaardigheid. De wereldwijde medische gemeenschap moet zich verenigen in het veroordelen van deze daad en oproepen tot zijn vrijlating,” aldus WMA-voorzitter dr. Lujain Al-Qodmani in een persbericht.

Als vertegenwoordiger van België in de WMA steunt BVAS de eis tot onmiddellijke vrijlating van dr. Djalali.

BVAS heeft een lange ethisch-humanitaire traditie om zich het lot van vervolgde artsen aan te trekken. De mensonwaardige behandeling van onze collega en de doodstraf die hem boven het hoofd hangt, zijn zeer ernstige schendingen van de rechten van de mens.

Dr. Johan Blanckaert, voorzitter BVAS

Dr. Vincent Lamy, bestuurslid BVAS, verantwoordelijke internationale relaties

(*) Klik hieronder voor de brief van de WMA

Over BVAS

Wij staan voor een vrije geneeskunde met een betaalmodel waarin de vergoeding per prestatie de hoofdmoot blijft, aangevuld met forfaits. In de huisartsgeneeskunde bvb. verdedigen we alle praktijkvormen en niet alleen de multidisciplinaire groepspraktijken zoals de concurrenten.

De solowerkende huisarts heeft zijn plaats en moet niet verdrongen worden.

Wat specialisten betreft verdedigen we ook de vrijgevestigde (extramurale) specialisten die in een praktijk buiten het ziekenhuis werken.