Belgische Vereniging van Artsensyndicaten

Contraceptiva jonger dan 21

Vanaf 1 mei 2019, breidt de extra terugbetaling voorbehoedsmiddelen voor jongeren  uit met implanteerbare voorbehoedsmiddelen in het ziekenhuis

 

Vrouwen van 20 jaar of jonger krijgen een extra tegemoetkoming in de prijs van de meeste voorbehoedsmiddelen die opgenomen zijn op de lijst bij het koninklijk besluit van 16 september 2013.

Vanaf 1 mei 2019 breidt deze tegemoetkoming uit. De extra tegemoetkoming is er dan ook wanneer een ziekenhuisapotheker de implanteerbare voorbehoedsmiddelen op de lijst (zoals spiraaltjes en onderhuidse implantaten) aflevert.

Voor alle andere (niet-implanteerbare) voorbehoedsmiddelen op de lijst wijzigt er niets.  Wanneer een ziekenhuisapotheker één van deze voorbehoedsmiddelen aflevert, kunnen dus enkel jonge patiëntes die opgenomen zijn in welbepaalde centra van deze bijkomende tegemoetkoming genieten.

 

Meer informatie Reglementering Koninklijk besluit van 16-09-2013

 

Bron : RIZIV

 

Publicatie datum : 22/04/2019


 

Jonge vrouwen tot en met 20 jaar krijgen een extra tegemoetkoming in de prijs van bepaalde contraceptiva. Het doel is de toegang tot voorbehoedsmiddelen te verbeteren en zo ongewenste zwangerschappen bij jongeren te voorkomen.

 

Voor welke voorbehoedsmiddelen bestaat een extra tegemoetkoming en hoeveel moeten de jonge vrouwen zelf nog betalen?

Maandelijks publiceert het RIZIV een lijst met contraceptiva waarvoor een extra tegemoetkoming bestaat voor jonge vrouwen tot en met 20 jaar. HIER vindt u de lijst van terugbetaalbare voorbehoedsmiddelen vanaf 01.04.2019.

 

Welke reglementering is van toepassing?

Vanaf 1 oktober 2013: Het Koninklijk besluit van 16 september 2013 ter vaststelling van een specifieke tegemoetkoming in de kostprijs van contraceptiva voor vrouwen, jonger dan 21 jaar.

 

Conceptie wordt gratis tot leeftijd van 25 jaar: klik HIER voor meer informatie.

 

Bron : RIZIV

 

Publicatie datum : 22/03/2019