Belgische Vereniging van Artsensyndicaten

Appenpokken

Apenpokkenvirus: hoe kan uw erkend laboratorium opsporingstesten aanrekenen?

Bericht van het RIZIV

 

Het apenpokkenvirus (monkeypox, MPX) komt vooral voor in landen in West- en Centraal-Afrika. Sinds begin mei 2022 zijn er daarnaast in meerdere landen gevallen van apenpokken vastgesteld.

 

Het RIZIV voorziet daarom een overeenkomst voor de financiering voor de opsporing van dit virus in ons land via erkende laboratoria. Ze hebben daarbij aandacht voor de overdracht van epidemiologische informatie, de kwaliteit van analyses, het uitvoeren van tests met een passend veiligheidsniveau en de snelheid van het bekomen en doorsturen van de resultaten. De overeenkomst wordt afgesloten tussen het verzekeringscomité van het RIZIV, Sciensano en een erkend klinisch laboratorium.

 

Als gecontracteerd laboratorium kan u dan de ziekteverzekering voor de testen factureren. De patiënt daarentegen betaalt niets.

 

Hier leest u hoe u dit moet doen en de bedragen die u ons kan aanrekenen.

 

Bericht van de Risk Management Group: vaccinatie tegen apenpokken wordt uitgebreid naar meer risicogroepen.

 

Sinds begin mei 2022 worden er in meerdere landen (binnen de EU en daarbuiten) gevallen van monkeypox gemeld, zonder link met een reis naar een endemisch land (in West- en Centraal Afrika). 

 

Op 25 juli meldde Sciensano 393 bevestigde gevallen in België: 218 gevallen in Vlaanderen, 133 gevallen in Brussel en 42 gevallen in Wallonië. Ze zijn tussen 20 en 71 jaar oud. Het gaat bijna uitsluitend over mannen die seks hebben met andere mannen en meestal meerdere seksuele partners hebben. Voor de bredere algemene bevolking wordt het risico als erg laag ingeschat op basis van de huidige wetenschappelijke informatie.
Om de uitbraak te controleren is een snelle diagnosestelling belangrijk.

 

Klik HIER om het volledig bericht van de Risk Management Group te raadplegen.

 

U vindt hieronder meer informatie over de apenpokken van:

Publicatie datum: 08/09/2022