Belgische Vereniging van Artsensyndicaten

Namaakgeneesmiddelen:

 

In 2015 heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) al 60% meer postpakketten met illegale geneesmiddelen onderschept dan in dezelfde periode vorig jaar. Nochtans houden namaakgeneesmiddelen grote risico’s in. Sinds 1 juli 2015 is er wel een Europees logo voor veilige online apotheken van kracht. De Onafhankelijke Ziekenfondsen roepen patiënten op om dit logo eerst aan te klikken vóór de aankoop. Daarnaast ijveren ze bij de vergunde apotheken om dit logo op hun site te plaatsen!

 

In 2013 werden in de EU maar liefst 10 miljoen namaakgeneesmiddelen in beslag genomen. In ons land onderschepte het FAGG in 2014 dan weer 3.781 postpakketten met illegale medicijnen, tegenover 1.989 in 2013. Een stijging die zich bovendien verderzet in 2015. Ondanks de grote risico’s van namaakgeneesmiddelen kopen Belgen dus steeds meer illegale medicijnen op het internet. Het gaat ook niet langer enkel en alleen om de ‘klassieke’ erectiepillen of hormonen voor bodybuilders. Belgen bestellen een steeds breder gamma aan geneesmiddelen via het internet, ook antibiotica en pijnstillers. Daarom nam de Europese Commissie een aantal maatregelen, waaronder een logo voor veilige online apotheken dat sinds 1 juli 2015 van kracht is.

 

Valse medicijnen, echte gezondheidsrisico’s

De risico’s van namaakgeneesmiddelen zijn niet min. Ofwel bevatten ze bv. niet het actieve ingrediënt dat een goede werkzaamheid garandeert, ofwel klopt de dosis niet. Daarnaast kunnen er ook gevaarlijke stoffen aan de medicijnen worden toegevoegd. Geneesmiddelen buiten het legale circuit zijn ook niet gecontroleerd door de bevoegde instanties en bieden dus geen enkele garantie op vlak van kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid. Bovendien ontbreekt ook de controle van een arts en het advies van de apotheker. Namaakgeneesmiddelen kunnen dus niet werkzaam, maar ook ronduit schadelijk of zelfs dodelijk zijn.

 

Hoe werkt het logo?

Sinds 1 juli 2015 is elke vergunde apotheek in de EU verplicht om het logo met het witte kruis op een groene achtergrond op zijn website te plaatsen. Als je op het logo klikt, word je doorverwezen naar een lijst met veilige apotheken die op een legitieme manier online geneesmiddelen aanbieden. In ons land is het FAGG verantwoordelijk voor deze lijst. Als de apotheek op de lijst staat, kan je met een gerust gemoed verdergaan met je aankoop. Prijkt de apotheek niet op de lijst? Voer de aankoop dan niet uit en ga op zoek naar een apotheek die er wel op staat. Kortom, wil je in alle veiligheid geneesmiddelen kopen op het internet? Vergeet dan zeker niet op dit logo te klikken om te controleren of de online apotheek op de lijst staat!

 

Oproep

De Onafhankelijke Ziekenfondsen roepen patiënten eerst en vooral op om bij de apotheker zelf langs te gaan. Op die manier zijn ze zeker dat ze geen namaakgeneesmiddelen kopen en kan de apotheker ten volle zijn adviserende rol spelen op vlak van een correct en rationeel geneesmiddelengebruik. Als patiënten toch online geneesmiddelen zouden kopen, klikken ze best steevast op het Europese logo. Zo kunnen ze controleren of de apotheek op de lijst staat. Daarnaast vragen de Onafhankelijke Ziekenfondsen ook aan alle vergunde Belgische apotheken om het logo op hun site te plaatsen. Zo helpen ze de patiënt om binnen het legale circuit te blijven.

 

Bron: Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen
Publicatie datum: 24/08/2015