Belgische Vereniging van Artsensyndicaten

World Medical Association: hoe medisch helpen als arts?

WMA, EFMA (European Financial Management Association en CPME (The Standing Committee of European Doctors) versterken hun samenwerking om de uit de hand lopende humanitaire crisis in Oekraïne te ondersteunen. "We hebben een task force opgezet om de steun van de medische gemeenschap te coördineren. Wij verwelkomen elk hulpaanbod."

 

De World Medical Association (WMA) richtte zich tot alle collega's en leden met de volgende oproep:

 

Geachte collega's en leden,

 

WMA, EFMA (European Financial Management Association) en CPME (The Standing Committee of European Doctors) versterken hun samenwerking om de uit de hand lopende humanitaire crisis in Oekraïne te ondersteunen. We hebben een task force opgezet om de steun van de medische gemeenschap te coördineren. Wij verwelkomen elk hulpaanbod.

 

De Nederlandse dokter, Christiaan Keyzer, voorzitter van CPME: "We veroordelen elke daad van agressie die artsen en beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg verhindert hun zorgplicht ter bescherming van mensenlevens uit te voeren. Europese artsen zijn solidair met hun Oekraïense collega's die nu in het centrum van het conflict werken en dringen aan op de snelle beëindiging van alle militaire agressie."

 

Fondsen verzamelen en herverdelen

 

De WMA zet een rekening op om fondsen in te zamelen die zullen worden herverdeeld onder onze partners in Polen, Slowakije en andere aangrenzende landen om onze Oekraïense collega's of de medische hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Wij hopen de rekening begin volgende week (vandaag, red.) aan de leden en partners te kunnen meedelen. Dr. Eidelman, voormalig voorzitter, is zo vriendelijk geweest toezicht te houden op de besteding van de middelen door de task force.

 

In samenwerking met Marek Szewczyński (neem contact op met het WMA-secretariaat voor e-mail) van de Poolse Kamer van Artsen en Tandartsen stippelen we een route uit om medische voorraden door Polen te sturen. Momenteel vervoeren ambulances voorraden naar Oekraïne, waardoor grotere zendingen via deze route nog niet mogelijk zijn. Wij zullen deze route blijven volgen en nadere contactgegevens vindt u hieronder.

 

We leggen een tweede route via Slowakije vast met Prof. Jozef Glasa van de Slowaakse Medische Vereniging en Mgr. Ľubica Sebiň van de Slowaakse Medische Kamer. Zij coördineren de materiële en medische bijstand met het ministerie van volksgezondheid, de betrokken overheidsinstanties en de medische organisaties. (Neem voor e-mail contact op met het secretariaat van de WMA)

 

Wegens de grote logistieke uitdagingen voor elk lid, nemen wij contact op met andere medische verenigingen aan de grens met Oekraïne om de routes voor medische leveringen aan Oekraïne te diversifiëren.

 

Honderdduizenden vluchtelingen arriveren bij de westelijke buren en wij vrezen dat het er miljoenen kunnen worden. Zij zullen medische verzorging nodig hebben en dat kan de gezondheidsstelsels in de buurlanden overbelasten. Gelieve er ook nota van te nemen dat voorraden en donaties ook voor de medische verzorging van vluchtelingen in de buurlanden voor de komende maanden moeten worden gereserveerd.

 

Klik HIER voor de info over donaties op de website van de WMA

 

Met vriendelijke groeten,

WMA, EFMA en CPME.

 

Bron: Medi-Sfeer